søndag den 8. januar 2012

Grammatiske Huskeregler – Sætter eller sidder ?

Hvornår er det lige at man bruger sidder og sætter ?
Det kan godt virke rodet og uoverskueligt, men i virkeligheden er det utrolig simpelt, ved hjælp af nogle utrolig lette huskeregler, som er lige til højrebenet.



Ordene sidder og sætter er ikke helt de samme, det skal man allerførste forstå.

Når en ting eller person sidder, er det noget der sidder helt stille fx "jeg sidder på stolen"

Når en ting eller person sætter, er det noget der er i bevægelse fx "jeg sætter den på bordet"

Allerede her findes en rigtig god huskeregel nemlig at:


Når man sidder er det ting/personer der allerede sidder stille. Begge ord er med i. Så ting/personer i stilstand er sidde begge ord med i.


Og det bliver endnu bedre for det man sætter er ting/personer i bevægelse. Begge ord er med æ. Så ting/personer i bevægelse er sætter med æ.

Huskereglen kort er at når der bruges æ når noget er i bevægelse, og i når man snakker om stilstand.

Det samme gælder for ligger-lægger. Ordene med i er ting/personer i stilstand, og ord med æ er ting/personer i bevægelse. Dejligt nemt ikke ;-)

Håber dette kunne bruges – Venligst JKKN




NB.
Hvis du synes at du har læst dette indlæg før men med ligger-lægger, så tager du ikke helt fejl!

Grunden til at du kan finde tre indlæg som faktisk er ens på nær ordene som det omhandler, er at de for det første har de samme huskeregler, og for det andet ville overskriften blive for lang, hvis jeg skulle have alle ordene med, og for det trejede er det for at gøre det let og overskueligt, hvis man ikke lige ved at det egentlig er de samme huskeregel der gælder for alle disse ord, og så er det ikke mindst fordi at jeg synes at jeg ville gøre det lettere ved at lave det hver for sig, også for folk der googler, eller søger på min side, således man man hurtigt og nemt kan finde ligger-lægger, sidder-sætter, springer-sprænger uanset hvilken en af dem man leder efter. Så det er forklaringen på at der findes tre indlæg som egentlig er næsten helt ens.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar